Peste an, sunt câteva sărbători importante: Crăciunul, Boboteaza, Paștele, Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului și zilele legate de acestea. Toate sunt însemnate cu câte o cruce roșie în calendar. Într-un an bisericesc se țin 28 de sărbători cu cruce roșie, cele mai multe dintre ele fiind în preajma Paștelui și a Crăciunului.
Acestea sunt considerate cele mai mari sărbători creștine, adevărate praznice împărătești, iar ele sunt închinate Maicii Domnului și sfinților apostoli care au răspândit învățăturile lui Iisus Hristos. Pe lângă acestea mai sunt și alte sărbători cum ar fi cele legate de nașterea sau adormirea unor sfinți. Și acestea sunt tot de cruce roșie.
Sărbătoare cruce cu roșu în calendarul ortodox, în data de 10 mai
În aceste zile cu cruce roșie sunt ținute cu strictețe în popor. Nu se spală, nu se face curat, uneori nu se fac lucrări în grădină sau pe câmp. Credincioșii merg la slujbă apoi se odihnesc sau merg în vizite la rude și se întâlnesc cu oamenii dragi.
Dar mai există alte peste 100 de sărbători de care nu știu foarte mulți români.
Spre deosebire de sărbătorile notate cu cruce roșie, cele cu cruce neagră nu impun să nu se muncească, adică se poate spăla și face treabă în gospodărie. Și din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre sunt diferite.
”Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră.
Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători”, a spus arhimandrit Petroniu Marin, potrivit doxologia.ro.
Din toate lucrările religioase și de pe site-uri de specialitate, reiese că nimeni nu este obligat să ţină o sărbătoare cu cruce neagră, asa cum există porunca pentru una cu cruce roșie, fiindcă este o zi obișnuită.
Mulți și-au pus întrebarea dacă pot spăla rufe, dacă pot călca sau dacă pot face alte treburi prin gospodărie. Sărbătoarea cu cruce neagră fiind zi lucrătoare, răspunsul este afirmativ.
De fapt, rolul Crucilor în calendar este ca al unui ghid de rânduială liturgică. Ce se cântă și cum se cântă la strană, în bun acord cu dumnezeiescul Altar. O sărbătoare de cinstire a unui sfânt poate avea cruce roșie într-o parte a țării și în alta să fie doar însemnată cu negru.