Hrișcă este vândută fie crudă, fie prăjită și poate fi măcinată pentru a obține făină de hrișcă, din care se pot prepară tăiței sau chiar pâine.
Hrișca nu are gluten
„Semințele de hrișcă nu conțin gluten și sunt o alternativă excelență la cerealele pe baza de gluten”, spune nutriționistul Maz Packham. Chiar dacă nu urmezi o dietă fără gluten, să optezi pentru hrișcă în locul cerealelor de baza din dietă ta este o modalitate bună de a-ți diversifică alimentația.
Studiile au arătat că atunci când incluzi aproximativ 30 de tipuri de vegetale în alimentația ta săptămânală îți poți susține sănătatea intestinală, iar cerealele și pseudocerealele, precum hrișcă, se adaugă la acest total.
„Încearcă să experimentezi cu diferite combinații de semințe și arome atunci când prepari hrișcă astfel încât să ai un mix variat de alimente de origine vegetală și să atingi acest tel de 30 de tipuri de plante în alimentație”, spune Packham.
Ce beneficii are consumul de hrișcă?
Pe lângă faptul că oferă mai multă diversitate în dietă ta, hrișcă îți poate ajută și intestinele datorită conținutului ridicat de fibre, având 10 grame de fibre la 100 de grame de hrișcă.
„Este bogată atât în fibre solubile, cât și insolubile, ambele fiind esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv”, spune nutriționista. Fibrele ajută în același timp la eliberarea lentă a energiei. „Hrișcă este un aliment cu indice glicemic scăzut, iar asta înseamnă că nu duce la creșterea rapidă a glicemiei din sânge după ce o mănânci”, adaugă expertă.
„Unele studii au arătat că hrișcă are capacitatea de a reduce colesterolul din sânge și de a regla nivelul zahărului din sânge pentru că include o substanță numită chiro-inositol, care ajută în metabolizarea glucozei”, spune medicul.
Mai mult, acest aliment sănătos este bogat în nutrienți esențiali. „Hrișcă este o sursă bună de magneziu, cupru, fosfor și vitamine din grupa B”, declara Packham. De asemenea, nutriționiștii citați de womenshealth.com spun că hrișcă are mai mult potasiu, vitamine și minerale decât multe alte cereale precum orezul, ovăzul sau porumbul.
Un alt avantaj este că din perspectiva climatului, hrișcă crește mai repede și este sustenabilă, pentru că poate fi cultivată și într-un sol de calitate mai slabă, fără să aibă nevoie de la fel de multe pesticide sau îngrășăminte chimice comparativ cu cerealele.
Cum să gătești și să consumi hrișcă
Poți adaugă hrișcă în diverse preparate în locul oricărei alte cereale sau pseudocereale, de la pilaf și până la salate.
“Crupele de hrișcă sunt semințele integrale ale plantei de hrișcă și pot fi fierte în lapte sau apă pentru a face terci, pot fi adăugate întregi în supe sau pot fi coapte cu nuci și semințe pentru a obține granola”, spune Packham.
De asemenea, poți să cumperi făină de hrișcă sau să macini boabe de hrișcă în blender sau râșnița de cafea pentru a-ți face singură făină. “Poate fi folosită la pâine, brioșe sau clătite”, spune Packham.
Ai putea să încerci, de asemenea, unele rețete tradiționale pe baza de hrișcă. În Franța, “galletes” sunt un tip de clătite sărate făcute din făina de hrișcă, în Japonia, tăițeii „sobă” sunt realizați de făină de hrișcă, iar în Rusia și alte țări din Europa de Est „kasha” este un terci obținut prin fierberea semințelor de hrișcă prăjite.
Cum se fierbe hrișcă
La fel că în cazul orezului, există câteva reguli simple pe care trebuie să le respecți atunci când fierbi hrișcă. Odată fiartă, o poți consumă cu fructe de pădure, puțină miere sau iaurt grecesc la micul dejun, o poți adaugă în salatele tale, pentru un plus de proteine și fibre sănătoase sau poate fi o garnitură excelență pentru fripturi. Poți păstra hrișcă fiartă la frigider, timp de câteva zile, și o poți adaugă în diferite preparate.
Ingrediente
– 1 cană cu hrișcă prăjită– 1 cană și jumătate de apă– 2 linguri cu unt– 1/2 linguriță cu sare
Preparare
Pune hrișcă într-o strecurătoare fină și spăl-o bine, până când apă rămâne curată. Lasă la scurs.Într-o crăticioara cu capac, pune apă la fiert la foc mare, adaugă untul și sarea.Adaugă hrișcă în apă clocotită, amestecă și pune capacul.Redu focul la minim și lasă să fiarbă timp de 13-15 minute sau până când apă este absorbită.Ia cratiță de pe plită și lasă hrișcă acoperită cu capac pentru încă 10 minute.