În 2022, în mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă au fost două momente decisive ale parcursului de aderare la OCDE, cea mai puternică organizație de cooperare economică: în iunie Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs a României, iar în decembrie Guvernul Ciucă a depus Memorandumul inițial pentru aderare, mai arată sursa citată.
Guvernul Ciucă a reușit atingerea acestui obiectiv major pe care România și-l dorea încă din 2004, de la prima depunere a candidaturii de membru, și după mai multe etape în care țara noastră a reluat procesul de aderare. În 2012 România și-a redepus candidatura și din 2016 și-a reînnoit-o anual.
Conform liberalilor, acest lucru a fost posibil pentru că, în guvernarea PNL și cu premier Nicolae Ciucă, Romania a fost apreciată și pentru consolidarea democratică și pentru performanța sa economică
„Prin demararea discuțiilor de aderare, anul 2022 a reprezentat încununarea unui efort comun al diplomației române și al întregului spectru instituțional național. În luna decembrie a anului trecut am reușit să finalizăm prima etapă a procesului de aderare, cea a redactării Memorandumului Inițial, pe care l-am prezentat personal la Paris”, spunea Nicolae Ciucă anul trecut, la Palatul Victoria la evenimentul ”ADERAREA LA OCDE – oportunități pentru mediul de afaceri din România”.
Avantaje: ca stat-membru, România va folosi accesul la know-how și schimbul de bune practici cu alte state OCDE. În ceea ce privește situația economică din România, în anul 2022, an hotărâtor pentru aderarea la OCDE, Produsul Intern Brut al României a crescut cu aproape 50 miliarde euro față de anul precedent, adică 4,9%, reprezentând o creștere semnificativă, echivalentă cu întreg PIB-ul țării noastre de acum 20 de ani.