Întrebat într-un interviu dacă Minvest ar urma să achite statului român o parte din cheltuielile evaluate la 10 milioane de euro pe care România ar urma să le primească de la compania RMGC în urma procesului intentat de aceasta şi pierdut la Tribunalul Arbitral, ministrul a răspuns că trebuie văzut care sunt paşii pe care RMGC îi va urma.
Radu Oprea anunţă totodată că este finalizată o strategie pentru dezvoltarea mineritului durabil în România, scrie News.ro.
„Cu certitudine, a fost una dintre cele mai bune veşti pe care le-am primit în ultima vreme faptul că la Curtea Internaţională de Arbitraj statul român a câştigat, ceea ce înseamnă că nu vom avea de plată absolut nimic în acest caz care a durat şi a ţinut agenda publică foarte mulţi ani. Este o companie care nu funcţionează şi nu a funcţionat în fapt de foarte mulţi ani, neavând buget, neavând nici activitate. Vorbesc despre acţionarul minoritar care este în coordonarea Ministerului Economiei. (…) Este o companie care astăzi nu are fonduri, sub nicio formă. Nu prea cred, din ce ştiu eu despre această companie, că ar avea… Dar e un subiect unde cred că ar trebui să vedem care sunt acţiunile imediat următoare. Înţeleg că ar putea să mai fie o cale extraordinară de atac şi atunci nu aş face aceste discuţii în aceste momente”, a afirmat Radu Oprea în interviul pentru Europa Liberă.
Ministrul spune că o eventuală contestare a deciziei Tribunalului Arbitral nu intră în competenţa Ministerului Economiei
Acesta anunţă că s-a lucrat la o strategie, care urmează a intra în circuitul de avizare, documentul prevăzând, printre altele, că activităţile de minerit se pot desfăşura doar în anumite condiţii, inclusiv aceea ca activitatea de minerit să se desfăşoare cu acordul comunităţilor locale.