Urmarea cursurilor oferite de către o școală de șoferi reprezintă mereu o alegere inspirată, dat fiind faptul că promovarea cursurilor îți poate oferi dreptul de a conduce o nouă categorie de autovehicule fie în interes personal, fie în interes de serviciu.
Așa se face că persoanele pasionat de condus iau adesea în calcul obținerea unei noi categorii de permis, astfel încât să poată să conducă și alte categorii de autovehicule. De exemplu, în 2024 numărul persoanelor care își doresc să obțină categoria D este într-o continuă creștere!
Prin urmare, apare tot mai des întrebarea: ce autoturisme pot fi conduse cu categoria D a permisului auto? Dacă și tu te întrebi asta, atunci articolul nostru îți va fi de ajutor!
Ce poți conduce cu categoria D?
În cazul în care și tu îți propui să deții mai multe categorii pe permisului de conducere, cel mai probabil ideea de a conduce un autobuz sună bine pentru tine. Ei bine, vei putea face asta doar după ce vei obține categoria D!
Mai precis, această categorie de permis îți oferă dreptul de a conduce orice vehicul destinat transportului de persoane, cu peste 8 locuri pe scaune, în afară de scaunul conducătorului.
Dacă ar fi necesar să facem un rezumat, atunci ți-am putea spune că această categorie îți oferă posibilitatea de a conduce autobuze și autocare. Prin urmare, reprezintă o categorie ideală pentru cei care își doresc un job în industria transportului de persoane. Faci parte din această categorie? Școala BDG îți oferă posibilitatea de a face școala de șoferi pentru categoria D la prețuri accesibile!
Care sunt diferențele dintre categoria D/DE și categoria C?
Dat fiind numărul mare de categorii disponibile în ofertele școlilor de șoferi, cel mai probabil că îți este dificil să diferențiezi o categorie de alta. Avem dreptate?
Ei bine, la o primă vedere poți spune că atât categoria D cât și categoria C sunt pentru autovehiculele de mare tonaj. Cu toate acestea, există anumite diferențe între ele!
De exemplu, categoria C a permisului de conducere îți oferă dreptul de a conduce camioane cu masa egală sau mai mare de 3.500 kg. Numărul de locuri nu poate fi însă mai mare de 8!
În schimb, după cum ai observat deja probabil, categoria D îți oferă posibilitatea de a conduce autovehicule cu un număr mai mare de pasageri.
În ceea ce privește categoriile CE și DE, acestea sunt ideale pentru remorcare. Astfel, dacă în urma vehiculului vei atașa și o remorcă a cărei masă totală maximă este de 750 kg, va fi necesară obținerea uneia dintre aceste categorii, în funcție de categoria vehiculului condus.

Care sunt actele necesare pentru a face școala pentru categoria D?
În final, cel mai probabil că te-ai convins că merită să obții categoria D, așa că te întrebi care sunt documentele de care ai nevoie pentru a face școala de șoferi.
Ei bine, dacă ai vârsta de 23 de ani și 9 luni, poți începe școala pentru a obține categoria D. Mai întâi trebuie să pregătești următoarele documente:
- fișa medicală, care să ateste că ești apt, cu valabilitate de minim 1 an;
- aviz psihologic, valabil minim 6 luni;
- cazier judiciar cu mențiunea „examen auto”;
- cartea de identitate și copie după aceasta;
- cerere pentru înscriere la școala de șoferi;
- dovada plății taxei pentru permis.
După ce obții aceste documente, poți începe școala de șoferi pentru obținerea categoriei D. Sperăm că articolul nostru ți-a oferit informații utile în acest sens și îți urăm succes la examen!